Sunday, January 6, 2013

Umpok Sardin

Haaa... pernah dengar resepi ni tak? Masak UMPOK, resepi orang jawa tau. Tetiba rasa teringin sangat nak makan masak umpok tapi takde ikan, yang ada cuba sardin dalam tin je. Masak umpok lebih kurang macam asam pedas jugak cuma bezanya tak perlu guna bunga kantan dan daun kesum. Sebaliknya umpok menggunakan serai dan daun kunyit. jom kita cuba resepi masak 'umpok sardin tin' hehe...

10 biji cili kering
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 asam keping
1/2 inci belacan
Garam 
Gula
6-7 biji kacang bendi
3 cawan air

Bahan-bahan yang telah disediakan. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih dan belacan.

Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar ke dalam periuk bersama dengan 3 cawan air, serai yang telah diketuk dan juga daun kunyit. Tidak lupa garam dan gula secukup rasa.

Setelah mendidih masukkan bendi dan sardin tin bersama dengan asam keping. Biarkan mendidih dan pastikan kacang bendi telah empok sebelum api ditutup.

Siap untuk dihidangkan 'umpok sardin'



No comments:

Post a Comment