Saturday, April 13, 2013

Masak Lemak Ikan Keli Ala Jawa (Getik Ewak Lele)


Apakah ini? Biasanya anak jawa pasti kenal apakah ini. 'Ceko' (kencur - dalam bahasa jawa) Dalam masakan jawa selalu menggunakan ceko. Antaranya pecal dan masak lemak. 



Jom kita cuba resepi ni. Bahan-bahannya, bawang merah, bawang merah, cili api, ceko dan garam di tumbuk kasar. Sediakan santan pekat. Ikan keli hendaklah digoreng atau dibakar terlebih dahulu. Masukan bahan-bahan yang yang telah di tumbuk bersama santan. Masak hingga mendidih baru masukkan ikan keli goreng. Pastikan santan di kacau selalu supaya santannya tidak berketul. Untuk menambahkan kesedapan boleh masukkan daun ceko yang dipotong halus @ kasar, ikut selera masing-masing yer... masukkan je dalam masakkan tadi.
Ada sesetengah orang lebih suka menggunakan santan mentah. Hanya perah santan menggunakan air masak. Tapi aku kurang arif cara itu, mungkin ada sesiapa yang boleh share.

Inilah hasilnya 'Getik Ewak Lele'

No comments:

Post a Comment