Wednesday, April 3, 2013

Tumis Betik


Hujung minggu ni balik kampung, rehatkan diri. Kalau duduk kat kampung senang nak cari makan. Sayur-sayuran boleh tanam keliling rumah je. Agak-agak poket dah kering boleh la jalan-jalan cari lauk keliling rumah, macam-macam ada pucuk ubi ada keladi ada jantung pisang ada cili api ada dll. Kalau duduk kat bandar memang tak dapek lah nak nolong nya... Semua guna duit. Hari ni nak masak tumis betik. Pernah cuba?? Jom try...
Buah betik muda. Kupas kulit dan potong ikut suka hati. Kalau potong besar-besar lambatlah empuk nya, jadi potonglah kecil-kecil tapi janganlah terlalu kecil sedang-sedang je yer..


Bawang merah, bawang putih, cili api, belacan, ikan bilis & garam(tumbuk) Kalau malas nak tumbuk belande pun ok jugak, tapi kalau tumbuk lebih terasa kesedapan nya, hehe...


Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk kemudian masukkan betik yang telah di potong. Masak sehingga empuk dan sedia untuk di hidangkan. 

Ummmpp... fatin dah tak sabar nak makan...

No comments:

Post a Comment