Tuesday, October 23, 2012

Sardin Masak Kicap Ala Jawa

Hujung bulan? Sardin? Sardin lagi, hehehe... Tak semestinya kan? Sebenarnya dah lama tak makan sardin tetiba tekak ni rasa teringin pulak nak makan. Sardin ni masak apa yang sedap yer? Jom kita try masak kicap ala-ala jawa gitu. Ni resepi dari emak aku. Sedap di makan dengan nasi panas-panas, yummy....


Sardin masak kicap ala jawa
1 tin ikan sardin tin kecil
ubi kentang (di potong & goreng)
bawang besar
bawang putih
halia
lada hitam (di tumbuk kasar)
cili merah
kulit kayu manis
bunga lawang
kicap manis & masin
soun (rendam dalam air)

Tumis bawang besar, bawang putih, halia, bunga lawang, kulit kayu manis dan lada hitam. sehingga naik bau baru masukkan kicap masin dan manis dengan sedikit air. bila telah mendidih masukkan sardin bersama dengan cili merah dan kentang kemudian sebelum angkat masukkan soun. Ok sedia untuk dihidang.

Fudho'il dah tak sabar nak makan.


No comments:

Post a Comment